lördag, februari 09, 2008


Blogg för mig har blivit, brev till okänd annhörig/bekant med tankar ideer innfall fyllsnack osv. Det som är lite spec. med blogg är att det man skriver hamnar i datumkronologisk ordning och att det man skriver kan läsas av alla som förstår språket. För dom som inte på något sätt är relaterad till skribenten eller skribentens geografiska plasering är det skrivna ganska meningslöst. Med andra ord är ett blogginlägg på Berget är meningslöst för majoriteten av jordens innevånare och några till. Men för mig är det som skrivs på denna blogg inspererande, upplysande ( man kan väll läsa mellan raderna ), informanterade och meningenmedlivetförklarande, o.s.v.

Har du läst så här långt håller du nog med mig om vissa påståenden, eller??

Till er som orkat läsa så här långt och antagligen är en släkting och/ eller nära bekant eller bara nyfiken kan jag medela att jag ändrat mig ang. kusinsidan. En blogg där ingen skriver nått är död, därför är Berget from. nu den ända sidan som mina anhängare bland släkt och vänner kan, får, behöver, utrycka sig på. Kusinsidan kommer att bli en infosida med släktträd, bilder, mm. med andra ord historik, och snart spärrad för alla som inte fått inbjudan och behörighet från mig, det är inte dumt att någon gång få känna att bman har makt att bestämma över andra.

Därmed inte skrivet att Berget är det enda allenarådande mediet i min världsbild, men jag vill kunna lägga ut länkar till er som har egna bloggar/sidor på nätet. På sidan av Berget ser du dom länkar jag fått hitills, några är döda, inaktiva, andra är historiska och livet i vestby är föredömme tillsammans med Malins blogg, har du tipps på fler? sidor som berör oss? ett emil till mej.

Om du tänker efter....... vad betyder släkt, vänner...... min familj........ hur länge orkar Rejdar ringa och hålla oss uppdaterade..... är det töntigt att berätta vad man åt till midda...... är nån
intreserad av vad jag inte gör just nu..... lever du....... lever jag.......
Vi som läser Berget och du som har läst mina flummerier så här långt, minst 40 st, uppskattar korta glimtar, livstecken, från oss som får skriva på Berget.

Gör Berget bättre, en omöjlig uppgift, men Berget bloggen blir bättre om du skriver, eller vad tror du????.... De e löjligt att skriva på en ofentlig dagbok. Tycker du så, varför har du läst så här långt.

Gör som jag. Skriv på Berget. Titta på runorna (Det som skrivs på berg består). Skriv på Berget och du blir förevigad. Gör oss Bergetläsare glädjen att få läsa dina inlägg, inbjudan att få skriva får du om du klickar här och säjer att du vill.

Nu har du läst dig fram till det som den här bloggen vill förmedla nämligen ögonblick skrivet av nån du känner till.

Just nu jobbar jag med ett porträttgalleri som jag hoppas kunna lägga ut innom en snar framtid. Jag, du, avspeglas inte som vi tror att jag, du, tror att vi ser ut. Kameran tar inga hänsyn. Vill du se?
Ingegärd har övergett mig för att tillbringa en kväll med några tanter i Duved, Kåre och Lotta (AB) har bjudit oss (Gunnar å Lisa) på ihopviktlövbiff med bakad potatis m.m. rekomenderar er att efterfråga receptet. Ett litet förhandstipps, baka potatishalvorna på 500W efekt i 25 minuter, svär sedan och fråga vem som ställt ner efekten, grädda potatisen ytterliga i 10 minuter på 3000w efekt och potatisen bli perfekt.

För dig som inte lessnat på att läsa bifogar jag ett inlägg från Webbrådgivaren om bloggar

Bloggar är inte objektiva. De ger dig åsikter, och du vet det. På ett sätt är de som att läsa ett brev från någon. Efter ett tag känner du människans värderingar och intressen, och du kan inte ta bort personen (personligheten). Det skulle göra både skrivande och läsning meningslöst – eller i varje fall förändra det till något annat än bloggande. Människor skriver bloggar. Inte informationsavdelningen, även om människor som arbetar där kan göra det.
RöstenNära kopplat till ovanstående har de flesta bloggar en egen röst. En författares röst. Det finns inga mallar att använda. En bloggare måste våga vara en person i stället för en befattningshavare och rösten lär göra sig hörd. Sannolikt är det en vardaglig röst: naturlig, direkt och informell, kanske till och med rolig eller irriterande.Bloggande ska inte jämföras med journalistik men det finns tydliga likheter mellan Personlighet/Röst och riktigt läsvärda krönikörer i tidningar.
LänkarnaBloggande har kallats “Länkandets konst” och länkar är en viktig del av bloggar. Som läsare vill vi ha det. När webben växer i absurd takt har vi inte en chans att hinna med. Bloggarna hjälper oss med det, ofta inom väldigt små nischer.Men det är inte bara länkar. Länklistor har ju människor skapat sedan webbens begynnelse. I en blogg får vi länkarna med i vart fall ett visst mått av sammanhang.
SamtaletDu är inte ensam där ute. Det finns alltid andra bloggar som delar ditt intresse. Du blir en del av samtalet genom att länka till dem, uttrycka dina åsikter och publicera relaterad information eller tankar. Om du gör det bra – om du är intressant – kommer de att länka till dig och ett slags samtal har startat.Det är naturligtvis inte alls nödvändigt att kasta sig in i detta, men många bloggare skulle hävda att samtalet, konversationen, är en viktig del.
FrekvensenBloggar är snabba, nästan omedelbara. De är som bäst när du får känslan att bloggaren publicerar så fort det finns något vettigt att säga. Därför är det oftast inte tillräckligt med ett nytt inlägg (en ny post) en gång i månaden. En gång i veckan kan också vara för lite. Du kan visserligen få läsare, men du lär inte ta plats som en röst de ser fram emot, som de lyssnar till.
FlödetDet här är tekniskt och en blogg kan defineras bara av punkterna ovan. Men de allra flesta bloggar publiceras både på webbplatser och som så kallade flöden. Du hittar mer om detta under “Läsa Bloggar?“.
Så långt bloggar i allmänhet. Vad är då en företagsblogg eller organisationsblogg. Det är, helt enkelt, en blogg som publiceras av eller med stöd av en organisation som ett sätt att uppnå organisationens mål.
Vissa skulle säga att det motsäger bloggens ursprung – den oberoende rösten som ger oss sina synpunkter i ett samtal med andra oberoende röster. Kanske stämmer det. Huruvida det är bra eller dåligt måste du själv avgöra.

Tänker på er!

Gunnar och Lisa har ätit middag här ikväll och då pratade vi bl a om Bergetbloggen och vad den betyder för oss. Vad roligt det är att få höra av er från Örebro, Stäket, Götet, Norrköping, Vestby, Frösön, Brunflo osv. Men de här sista veckorna/dagarna har det varit väldigt lugnt och jag undrar - vad gör ni i stället? Finns det något annat som är viktigare/trevligare än att hålla oss på Berget uppdaterade? Skriv och berätta ni som är utanför.
Jag tänker på er i alla fall så det så!