tisdag, augusti 10, 2010

Bra jobbat Sara men här i Alanäs har vi inte tid att titta på sniglar när dom gör det.


Men jag har lyckats balansera 4 släpvangslass med plank, från träd uppvuxna på Berget, på sex smala järnrör som nu sakta sjunker ner i Flåsjön, med den min skruvdragare :(


På dagarna bygger jag vidare på Maggans hus, det går raskt vidare fast byggheren ofta står och drömmer som synes.


Men mellan drömmarna och i pauserna under tolv timmars pärlspontstrykning med vit oljelasyr har jag lyckats få henne att skapa passbit av en spånskiva som nu kommer att bli en framträdande del av inredningen.

Grattis Sara

Kul att du har fått publisera ditt arbete. Tänk att dessa sniglar har ett så kompliserat kärleksliv

Min första publikation!

Nu har jag äntligen fått publicera ett vetenskapligt arbete! Titeln lyder:

Indiscriminate Males: Mating Behaviour of a Marine Snail Compromised by a Sexual Conflict?
Artikeln kan läsas på följande länk:
Det är ett manuskript som vi har arbetat med i flera år så det är jätteroligt att äntligen få publicera det. På ren svenska och lite förenklat kan man säga att det handlar om att vi har kunnat visa att honor av en art strandsnäckor maskerar det faktum att de är honor för att slippa para sig med hanarna. De lever väldigt tätt inpå varandra (ca 300 st per kvm) och snäckorna parar sig ofta. Honorna har ju inte så mycket att vinna på att para sig så ofta, inte när alla hennes ägg är befruktade. Så hon maskerar sina spår och lurar hanarna, som måste jaga runt efter både honor och hanar. Det här är en av få exempel på en sexuell konflikt i en marin miljö, vilket lär oss mer om hur evolutionen fungerar och vilka komplexa konsekvenser den kan ha.