fredag, oktober 03, 2008

Tack

det skulle ju va fint om jag kunde få det på svenska,lite mer arbetarstuk, tack ändå ,kjella

Tiden

Ja Du Benke, så här finns det dom som definierar tiden!

Tid är ett fundamentalt begrepp i vår tillvaro som är svårt att definiera, och frågan om dess natur är något som har engagerat vetenskapsmän och filosofer i alla tider.

Tiden uppfattas vanligtvis som en del av universums grundläggande struktur, en dimension i vilken händelser sker i sekvens. Liksom en sträcka anger avståndet mellan två platser i rummet, anger ett tidsintervall "avståndet" mellan två händelser i tiden, alternativt ett händelseförlopps varaktighet. Den moderna fysiken sammanför rummets dimensioner och tiden till ett gemensamt begrepp - rumtiden - och slår med detta undan intuitiva begrepp som samtidighet och objektiv absolut tid.

En annan uppfattning är att tiden enbart är ett abstrakt begrepp som vi använder oss av för att skapa en modell av omvärlden, en matematisk konstruktion ungefär på samma sätt som tal. Tiden är då bara ett konceptuellt hjälpmedel för att vi ska kunna ordna och mäta händelser snarare än något verkligt medium. Många filosofer har under historien hävdat en sådan ståndpunkt.

Ett speciellt tidsrelaterat begrepp är nuet vilket innefattar de positioner i tiden som ligger närmast den subjektiva observatören. De händelser som inträffar före nuet kallas det förflutna eller dåtiden, och det som inträffar efter nuet kallas framtiden. Notera att detta är subjektivt; relativitetsteorin har visat att något som befinner sig i framtiden för en person kan befinna sig i det förflutna för en annan.

Ännu en vecka i lättja å välmående

Kommer inte ihåg va dom andra synderna hette men jag har säkert ägnat mej åt dom också.Det var ju egentligen en annan fundering jag hade,TIDEN, går den fort pga att man (jag) har slut på intryck eller ere pga nåt annat?Ja det va dagens fundering,komentarer mottages tacksamt.I övrigt tycker jag ni ska ha det bäst å blogga mer nu när höstmörkret faller, ni har ändå inget annat att göra.För ingen AV ER HAR AMPUTERAT FINGRARNA.Kram :o) (Dagens funderingar är en återkommande programpunkt som återkommer inte dagligen men då å då).Hare