fredag, december 04, 2009

Gaaltije 10 år

Jo då Kjellåke, jag och Berith besökte Gaaltije igår men jag blev lite besviken. På internet - där jag läste om jubiléet - stod bl a att man skulle få en smakbit av samisk vardagsmat. Tänkte mig renskav, torkat renkött, kokt renkött med kams m m men det visade sig vara renbuljong som serverades i kåtan, där det var en eldstad i mitten och renskinn på golvet längs med tältväggen. Innan jag gick frågade jag vilken tid de skulle servera mat idag(fred). "Samisk mat, har vi sagt att vi ska ha det? blev ett frågande svar. Det var alltså buljongen som var den samiska maten. Gissa om jag blev lång i ansiktet.
Annars fanns det två st renar - en hette Olle - som man fick gå fram o klappa. Nere i källaren med ingång från gatuplanet kunde man titta på en film om samerna och deras liv. Det var mörkt och kallt nere i källaren - och det var en känsla av damm, stampat jordgolv och stora råttor (obs min känsla). Inget att sitta på.
Inne fanns flera sameslöjds- och bokutställningar. Väldigt fina silversmycken (ovanliga) designade och tillverkade av en ung dam som heter Maud Ericsson, www.sme-design.com, mjuka filtar, linnegardiner o dukar, knivar och keramikkoppar, glas och fat.
Jag var ju väldigt spänd på att se fotomodellerna som skulle visa de Denim Demon-jeans som de slitit på ett halvår utan att tvätta. Nu hade modellerna fått andra jobb de var tvugna att åka på. Jeansen hängde därför på en ställning inne i fikarummet - man kunde alltså inte undgå att se dem. Så hade de gjort ett kompendium med bilder och intervjuer med Oskar o Anton som man kunde läsa. Och jag fick chansen att lukta på jeansen och nu var det inte så farligt - men de hade säkert vädrats någonstans.
Kaffe med pepparkakor och brieost kunde man köpa.
Sammanfattningsvis så var det inte många samer - eller andra gäster heller - där, jag hade hoppats på många flera. Jag tror att det ska vara som förr i tiden. Annonseringen hade väl misslyckats också. Jag hade alltså bara läst på internet, inte sett någon annons i tidningen.
Gaaltije har fått en ny chef som heter Jerker Bexelius och han vill skapa ett modernt samiskt kulturcenter. Hans farmor hette Sara Bexelius och hon satt ju i kåtan på Skansen om somrarna.
Nej nu ska jag titta på TV.

04-12-09

idag klädde mamma upp sig för att gå på jobbfest. jag lånade ut kläder, smink och smycken. är väldigt nöjd med hur hon såg ut, verkligen inte fult utan likt flera som jag känner..
här är också en bild på målarhörnan i mitt rum som jag gjort i ordning. där ska jag sitta och måla tavlor som jag sen ska sälja, har ett UF företag (Ung Företagsamhet) och en hemsida ska komma inom (ganska) kort.



Lägg märke till Yran bandet runt mammas handled, det är detaljerna som gör helheten.

Skidskytte

Hej, jag hoppas att ni där uppe i det fagra Jemtland passar på att gå och se de fina och spännande tävlingarna i skidskytte! Och att ni var på Gaaltjes 10 års-jubileum! Allt sånt trevlig missar man när man bor så långt ifrån.
Trevlig helg! Kjellåke

Reidar har gått med i Facebook.

http://www.facebook.com/n/?profile.php&id=100000376616808&mid=1819e2fG5e6af86eGd39905G1b

Pappa??

Varför står det att jag skrivit mitt inlägg 1dec?? Skrev det ju verkligen idag 4 december?