söndag, maj 10, 2009

Diagnos: Prinzmetal´s angina

Angina pectoris med dokumenterad koronarkärlsspasm, det drabbades jag av på torsdagsmorgonen. Tur i oturen var att jag befann mig på min praktikplats på IVA(intensiven) så jag fick snabbt behandling på HIA (hjärtintensiven). Läkaren sa att det måste vara världsrekord i snabb påbörjad behandling, 7 minuter från insjuknande till påbörjad behandling. Fick efter första morfindosen veta att jag hade en mycket allvarlig hjärtinfarkt och att jag i ilfart skulle transporteras till Sundsvalls sjukhus för fortsatta åtgärder. Efter ytterligare koll av EKG så ändrades planerna. Jag transporterades från sjukhuset i ambulans med blåljus och sirener till Göviken. Därifrån fick jag åka helikopter till Umeå. Landade på sjukhusets tak, blev mött av 2 sköterskor och en läkare. Full rulle ner för röntgen av mitt hjärtas kranskärl, ingaa förträngningar. De var hur fina som helst. Läkaren sa att de var lika rena som på en tonåring. Jag hade inte haft någon propp. Infarkten konstaterades ha utlösts av spasmer i kranskärlen (vanligaste orsaken hos kvinnor). När röntgen var gjord fick jag komma på avdelningen och blev kopplad till sladdar och slangar Hade iv-nålar i båda armvecken och på vänster hand. I dom fick jag vätska och olika mediciner dessutom var jag kopplad med 10 elektroders EKG. Efter middagen så mådde jag riktigt bra, hade inga smärtor och mådde inte illa längre. Dagen efter var alla prover bra, blodtrycket hade legat och låg på en jämn nivå liksom EKG:t, så på em fick jag åka Ambuss tillbaka till Ösd sjukhus. Var där över natten och på lördag em fick jag åka hem. Min underbara granne Tord hämtade mig och körde via apoteket hem till Brunflo. Hämtade ut mediciner för 2250 kr. Det är tur att det finns frikort.
Nu är jag alltså hemma och ska ta det väldigt lugnt en vecka., bara njuta av tillvaron och ta sköna promenader, får inte göra något ansträngande så inbjudan till middagar emottages tacksamt. Är sjukskriven till 7/6 men får gå på skolans halvdagsföreläsningar.
Må gott alla bloggare för det gör jag.
Sluta med NIKOTIN, det har jag gjort.

Kram fån Bergets södra dalgång

Hej allihopa!!


Jag vill börja med att berätta att jag nu inte bara är examinerad, utan även legitimerad arbetsterapeut. Jag kommer kanske inte helt känna mig som en riktig arbetsterapeut förrän jag har börjat arbeta, men den dagen ska väl komma också. För er som undrar så söker jag just nu jobb land och rike runt, vilket går så där, men men... Medan jag letar så är jag sen en vecka tillbaka i Vestby och jobbar lite på Speiderveien som jag var på i somras. Det är riktigt mysigt att vara tillbaka och det känns väldigt hemtamt här.




Jag har fått lämna Therese på dagis två gånger, väldigt mysigt att få morgonen tillsammans eftersom jag har jobbade kväll tre dagar i rad och kom hem när hon sov.




Tamina är som tur var en hel häst nu till skilland från i somras, så jag har fått rida några gånger med tveksamt resultat. Det kanske inte ser så snyggt och kontrollerat ut, Tamina undrar nog vad jag håller på med där uppe på hennes rygg, men vi kommer oss runt och än har jag inte ramlat av. Det hjälper inte att mina benmuskler tar slut efter 15 min, eftersom det inte räcker att visa en gång vad man vill att hon ska göra utan man ska helst kunna hålla om hela tiden. Får se om jag orkar mig iväg i stallet ikväll och försöka rida mer. Vi ska snart iväg och fira Terjes bror som fyller år, innan vi ska hem och grilla. Gott!!Dessutom klev vi upp väldigt tidigt i morse (7.30!!) för att åka till stallet och bygga bana inför tävlingen idag. Therese var först ut av alla på hopptävlingen och fick en fin rosett.



I fredags var vi en tur till Sverige och shoppade loss, mest mat och nödvändigheter, men ändå. Therese var jätteduktig och gick med oss hela dagen. Som ni kanske läst på Annas blogg så var vi ut på lunch till vår kusin Saras jobb ute på Kärnö och åt lunch, det var väldigt kul att få se. Är riktigt avundsjuk på den arbetsplatsen, även om den visade upp sig från sin mest blåsiga sida när vi var där. Vi åt god lunch i personalresturangen innan vi fick en rundvandring. Vi fick se sjösallad och sjögurka, så nu har vi bara sjötomater kvar att se. Är det någon som vet vart man kan få se såna?