tisdag, december 29, 2009

Tjåken

Haru tappat kockstinget,tabasco å cayennepeppar använder man i matlagning såsom salt,peppar,chili i alla dess former,koriander,spiskummin,vitlök,CURRY(mmmmmmm),oregano,timjan och ketchup + en massa annat som man kan blanda i typ kött av olika sort(dock ej hund som du borde ha fattat nu ;o) fågel av olika sort(ej kanarie=lite kött).Ja jag e ju inte rätt man att lära dej å laga mat,så därför ber jag dej om ett utförligt recept på RENSKAV (MMMMM).Vill du inte visa för världen så går det bra att använda emil:o)

Hur man gör en islykta, passa på nu när det är minusgrader, i alla fall ni som inte har en stor frys.

Fyll en hink med vatten
DSC00354
Ställ den där det är minusgrader, efter 4 till 24 timmar har du fått ca 5 cmeters isskorpa
DSC00366
Är det svårt att se, prova att lysa ner i hinken. Är det ca 5 cm  ( tunnare ömtåligare, tjockare hinken går sönder) kan du vända hinken upp och ned,  gärna på ett mjukt underlag, t.ex.. snö.
DSC00367
Prickxsis som man bygger sandslott lossnar isen från hinken prickxsis som sanden gör, om inte, slå inte mitt på botten av hinken ( Resultatet för mig brukar bli is till groggen vilket är bra men inte rätt ), pröva istället att lyfta några dm och släppa ner hinken i fritt fall eller om det inte funkar häll på några dl varmvatten på botten av hinken så lossnar isen.
DSC00370
Lyft bort hinken och ställ den bredvid. Mitt på botten (som nu är toppen) av den uppochnedvända ishink du har framför dig är isen tunnare,
DSC00371
Knacka hål på skorpan
DSC00372
och lyft ( en tunn lykta är starkast i detta läges botten, håll i långt ner ) och häll vattnet från ishinken i hinken, fyll på med mer vatten och vänta ca 12 tim så har du en ny islykta. Under tiden kan du i det hål vattnet lämnat efter sig i den ishink du tömt, sätta ett grav eller block eller värme eller diod eller bara ljus så blir det så här
DSC00375  DSC00374
När du har fått i hop ett antal lyktor kan man om det är mer än – 5, ju kallare ju lättare, stapla islyktor på varandra och genom att med t.ex. en petflaska hälla vatten på skarven mellan lyktorna, få dom att frysa ihop.
 P2160816
Med ett antal lyktor och ljus kan resultatet bli t.ex. så här.

P2160838
P2160840
De här har jag lärt mig av Britta å Janne i svängen.

P.S. ta me lyktorna till korsningen nedaför Berget klockan 12 på nyårsafton så ska vi bygga, glöm inte att ta med glöggen som blivit över.

Mot busiga hundar

Hej, här är den stora hundpsykologen Kjellåke. Strö ut tabasco eller canyennepeppar på saker som man vill att hunden inte ska bita på! Gott slut på 2009.

Lava


Jag hoppas att ni e lite mindre skeptiska nu,synd att inte AB kunde va me.Jag är övertygad om att ni övriga e botade :o)Nu gäller det istället att fokusera på Måns lilla monster Hugo,den lilla dj....n har så grymt vassa tänder som gärna sitter fast i mina fötter och Evas och Måns och alla andra människor som törs va utan skor,kul kille.Han livnär sig gärna även på mattor,filtar,skor,pallar,KABLAR(hoppas inet funkar än)strumpor,händer,vantar,stolsben,ännu mer mattor,just nu mina ben,skåpluckan som döljer den fantastiska hundmaten,soffan,den numer utkastade julgranen,bokhyllan,mera mattor å skor,kort sagt=typ ta me fan allt;o)Han e så fantastiskt söt så han klarar sej nästan jämt utan skäll men de e väl så från början.Nu ska jag sy igen huggsåren å ta en stelkrampspruta :o) Hare