söndag, april 05, 2009

Ester Margareta

eft 2009 04 01

Igår var vi på Esters dop se fler bilder på vestby klicka 

och snön smälter

 sno 2009 04 02 P4050062

Glömde berätta om vår.....

... lilla, söta gårdshund Doris. Hon är så himla rolig. Idag stod hon vid släpkärran med skotrar på. Eftersom hon inte sett skotrar förut så stod hon och skällde ut dom. Funderade vad det var. Inte så himla kaxig då. Matte, Lisa, fick gå ut och hämta in henne.
Igår var Doris hos oss eftersom husbondsfolket var på dop i Frösö kyrka. Hannas o Markus lilla Ester var det som döptes.
Tydligen vill Doris inte vara här så länge för hon sprang hem och satte sig på bron och väntade och väntade. När det kom bilar nere på vägen vände hon på huvudet för att se om det var Lisa som kom hem. Vi fick gå och försöka locka henne till oss igen och igen men det gick inte så bra. Hon totalvägrade. Satt kvar på bron för att ha kollen. Och när Kåre skulle lyfta upp henne för att bära henne hit, morrade hon som hon brukar göra ibland. Hur i helsike skulle vi få henne att följa med frivilligt? Usch, vad hon skulle frysa tänkte jag. Vi kom på att vi skulle kasta snöbollar, som Gunnar gör för att få henne med, och då gick det bra. Men nästa gång vi släppte ut henne fick vi göra om proceduren. Ja, då kan jag känna mig irriterad eftersom inkallningen inte fungerar för mig. Det är bara Lisa som riktigt fixar det.
Det var lite Dorisnyheter.

Nu har de kommit......

....till Berget, samepojkarna från Holmen. Igår kväll lyste det i hela huset där pappa bott. De ska bo här någon vecka för att samla ihop renarna som har funnits i trakten av Singsjön och nu finns alldeles vid vägen mellan Bringåsen och Brana. Renarna ska flyttas över vägen och samlas i ett gärde för att sedan lastas på lastbilar för vidare färd till fjälls. Det är lite tungjobbat för snön är så lös och skotrarna sjunker ner. Nu avvaktar de skarföre för att kunna jobba vidare.
Roligt att träffa Holmenpojkarna, varav tre st är tremänningar till oss Bergetsyskon.
Deras föräldrar känner jag, men naturligtvis har jag tappat en generation eftersom jag varit borta härifrån så länge och varken varit i Holmen eller Stensjön på många år.
Jag minns från det jag var liten, när ajjan o morbröderna kom med renarna hit till Bringåsen - där det blev ett fika-, o matstopp - på väg till Rissna. Det var jättespännande när man såg alla djuren komma fram i skogsbrynet vid Björklid, och samlas upp på åkern här nedanför husen. Då fanns det inte skotrar utan samerna åkte skidor på vintern. Ett minne som tydligt finns kvar.
Det är allt för nu från ett disigt och slaskigt Berget.