lördag, mars 27, 2010

Lützendimma

Oj,oj oj hela Tallstugan är rökfylld och vi har fått fixa korsdrag och fly utomhus. Nej då inget allvarligt - vi testar att alspånsröka gravad lax i ugnen efter ett recept från "Halv åtta hos mig"-programmet. En dam boendes i Åre bjöd på denna rätt (hon hade gravat röding själv). Man hettar upp alspån i en kastrull på spisen. Locket ska vara på och när man ser att det börjar ryka fr kastrullen lyft locket försiktigt och kolla snabbt att alspånen är svart. Skär tunna bitar av gravad röding, lägg på galler (inget papper eller så under)o in i kall ugn, ställ in kastrullen under gallret och ta bort locket. Låt stå i 15 min och det är då det börjar ryka och osa. Servera en jättegod kall pepparrotssås till och det blir kalas och väl värd all rök i köket där jag satt upp rena, nystrukna påskgardiner. Man kan väl bli galen för mindre!! Konstaterar att man inte kan börja röka när gästerna kommit - de vänder i dörren. Lycka till om ni vill prova.
Här på Berget har det snöat och varit grått hela dan. När ska våren komma till Bringis tro???
Ha en bra helg och var rädda om er!