måndag, juni 25, 2012

Rapport från Hong Kong


Här är allt toppen; Gray och Terence som är våra värdar här tar så väl hand om oss -nästan att det blev lite väl mycket i början eftersom det dröjde innan vi kunde dra igång jobbet eftersom Gray så gärna ville roa oss på alla möjliga sätt. På torsdagen när vi kom så var det stor välkomst middag på labbet för mig, Mark (kollega från England som jag jobbar med här) och två italienare som kommit samma dag. Dagen därpå var det en tur in till city-center och HK campus där det var disputation för en av de studenterna här och seminarium. Sedan var det bar-besök i toppen på en skyskrapa, restaurang besök på fin kinesisk restaurang (som Gray frikostigt bjöd på)-och så bar igen. På lördagen var det drakbåt-festival med tävlingar i traditionella drakbåtar och marknadsbesök -sedan hem till Gray för drinkar. Han bor i en flott etage-lägenhet på 18:e våningen med fri sikt över öppet hav. Sedan iväg till en tai-restaurang för middag som Gray insisterade på att bjuda på igen. Igår förberedde vi våra experiment och idag har Gray åkt till Kina en vecka, vilket innebär att vi har alla möjligheter att jobba utan att lockas av roliga upptåg och fina middagar. Så idag har vi jobbat hårt på stranden och labbet och det känns riktigt bra! Tanken är ju att jag, Mark, Terence, Gray och jag ska åstadkomma ett forskningsprojekt under 3,5 veckor här som förhoppningsvis kommer att vara en del av min avhandling. Vi har redan idag fått data som ser riktigt spännande ut!

Jag är positivt överraskad av Hong Kong. Det är väldigt vackert här, grönt och kuperat. Stan är väldigt tre-dimentionell med nästan enbart höghus och samtidigt väldigt kuperat med berg/kullar runt om stan varav endel är bebyggda och andra gröna. Vägar går på broar en bit över marknivå på många ställen och under är det vimlande gator med marknader och butiker. Det är ett myller av liv och jag slås av hur extremt mycket människor det finns på jorden (det är svårt att föreställa sig som svensk tror jag om man inte har varit i en sådan här stad). Maten är fantastisk; det asiatiska köket gör sig verkligen i asien :-) och så har vi ju italienare på labbet från Sicilien som har bjudit oss fantastisk pasta vid två tillfällen!
Labbet ligger vid stranden och så bor vi (gäster och studenter) uppe på klippan -några mil utanför City (det tar ca 40 min med bil). Det är väldigt lantligt (med fantastisk natur, underbara fjärilar i alla färger och former och vy över havet) och lite isolerat då vi inte har bil. Gray har kört oss i sin bil när vi åkt hittills men annars går det en buss några kilometer bort (dock måste man gå längs en väg med vilda hundar för att ta sig dit).

 På tai-restaurangen Chili Club som gjorde skäl för namnet! Det var dock väldigt effektivt att dricka färsk kokos-juice till för att ta bort värsta hettan (vilket jag gör här -alltså ingen jätte-coctail om ni trodde det).
 Drak-båt race. Det var grymt varmt den dagen!
 Hong Kong by night.
Midsommarmiddag. Ett gäng rätter beställdes in och alla delade (skivan som tallrikarna står på går att snurra!) vilket är ett vanligt sätt att äta på här. Det är en smula ovant att plocka direkt med ätpinnarna från tallrikar som man delar med främlingar men samtidigt är det en bra "ice-breaker". Det konstigaste som jag åt var sjögurke-inälvor som inte var så tokigt faktiskt. Det fanns även and-huvuden på bordet och kycklingfötter -men de lät jag bli. Mycket gott fanns det också förstås! 
Sedan så har jag ätit kött också! Studenterna här hade ju ordnat en välkomst middag åt oss och det mesta var kött -så jag åt lite av artighet. Men det gick faktiskt ganska bra, fast det kändes en smula ovanligt. Dock inget jag kommer att propsa på att äta varken här eller hemma :-)

Ha det fint där hemma! Här är klockan halv ett på natten så jag ska gå och sova nu!
Kramar från Sara.