söndag, juli 01, 2012

Överlämningsdagen

Idag var det 15 år sedan Britterna lämnade över Hong Kong till Kina. Detta firades idag med bl a fyrverkerier på kvällen som vi såg uppifrån toppen av ett berg med utsikt över HK skyline. Det var första gången jag sett fyrverkerier ovanifrån :-) Fyrverkeriet pågick i 23 minuter från tre olika platser (så att alla skulle kunna se!). Man sparade inte på krutet alltså! (Ursäkta göteborgs-skämtet!)
Tidigare på dagen så var vi med och demonstrerade för demokrati i HK. Det är så märkligt att en så fantastisk stad med nästan science fiction liknande arkitektur och högteknologi samtidigt väldigt mycket fortfarande är en kolonialstat med stora klass-klyftor. Den rika överklassen håller fattiga filipinska hushållerskor till näst intill slavlöner. Dessutom får inte folket här rösta utan röstningen sker av 1200 av Kina utvalda personer, vilka naturligtvis inte är opartiska på något vis utan har sina intressen och dessutom är det ju rakt av överklass och ingen representerar alltså den fattiga majoriteten av befolkningen.


 Igår hade var vi på en marknad och handlade massor av fisk, skaldjur, kött och grönsaker som vi grillade på kvällen. Det var sprattlande färsk fisk kan man säga!


Utsikt från där jag bor. Labbet är de vita huset till vänster i bild.